Choose style:

Author Topic: USB Z-Wave dongle on Almond+?  (Read 391 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline mr_tom

  • Newbie
  • Posts: 4
  • Thanks: 0
  • Registered : 05/09/2014
    YearsYearsYears
USB Z-Wave dongle on Almond+?
« on: August 07, 2017, 10:32:47 pm »
Hey folks,

I have an Almond+ with Z-Wave running on the Australian frequency. I'd like to use ZWave components from the US. (Specifically the Aeon Labs Heavy Duty power switch).

Will the USB Z-Wave dongle[1] for the Almond3 work with the Almond+?

Failing that, are there other options to add Z-Wave cross-region compatibility?

[1] https://www.amazon.com/Securifi-Z-Wave-USB-dongle-Compatible/dp/B01LAX97K4

Offline cswilly

  • Backer
  • *
  • Posts: 53
  • Thanks: 1
  • Registered : 02/08/2013
    YearsYearsYearsYears
Re: USB Z-Wave dongle on Almond+?
« Reply #1 on: August 08, 2017, 07:30:13 am »
Using Z-Wave components from the USA will surely break an Australian law regulating which frequencies can be used for what. This is why Securifi cannot sell a USA Almond in Australia.


Offline mr_tom

  • Newbie
  • Posts: 4
  • Thanks: 0
  • Registered : 05/09/2014
    YearsYearsYears
Re: USB Z-Wave dongle on Almond+?
« Reply #2 on: August 29, 2017, 01:26:11 am »
Anyone from Securifi able to comment?

Offline fillibar

  • Backer
  • *
  • Posts: 1798
  • Thanks: 4
  • Registered : 02/08/2013
    YearsYearsYearsYears
Re: USB Z-Wave dongle on Almond+?
« Reply #3 on: August 29, 2017, 01:41:39 pm »
Securifi cannot provide or recommend using a dongle for a device that is out of compliance for the particular region. That would (in every case I have heard about) be illegal and would potentially make them liable.

I would not recommend using a dongle outside of the allowed frequencies. Depending on the country some are very vigilant on monitoring for discrepancies and punishment can get expensive.
Almond 3 mesh handling the home.

Offline mr_tom

  • Newbie
  • Posts: 4
  • Thanks: 0
  • Registered : 05/09/2014
    YearsYearsYears
Re: USB Z-Wave dongle on Almond+?
« Reply #4 on: September 10, 2017, 07:25:29 pm »
Right, so what are my options when I move to the US and take my almond+ with me? Do I just need to junk it and buy a new one?

Offline fillibar

  • Backer
  • *
  • Posts: 1798
  • Thanks: 4
  • Registered : 02/08/2013
    YearsYearsYearsYears
Re: USB Z-Wave dongle on Almond+?
« Reply #5 on: September 15, 2017, 08:23:38 am »
You could still use it as a router... But to my knowledge you would "legally" not be able to use the Z-Wave functionality. The FCC can crack down on people oddly. Although in such a case it would likely lead to a warning for a first time offender that was not really harming anyone. Repeats, of if it really interfered with other stuff...

IMO, easier to find one on eBay. If you contact Securifi directly by email or phone maybe they can work a trade in (no idea, but it would not hurt to try)? Also, I just noted that the Almond Guard page indicates they will have a trade in credit program (bottom of the page). Not sure when that will be released and when you might be moving though.
Almond 3 mesh handling the home.

 

Page created in 0.071 seconds with 18 queries.